Edicioni i 6-të i festivalit FemArt,

TI UDHËHEQ

Edicioni i 6-të i festivalit FemArt, që u mbajt gjatë periudhës 25-30 maj, 2018, ndryshe nga herat e kaluara këtë vit u realizua në tri komuna të ndryshme: Prishtinë, Ferizaj dhe në Mitrovicën e Veriut. Motoja e festivalit këtë vit ka qenë TI UDHËHEQ duke inkurajuar udhëheqjen e grave, vajzave dhe burrave në lëvizjet shoqërore, pjesëmarrje më të madhe në ngjarje artistike dhe aktivizmin shoqëror, për kontribut më të madh dhe solidaritet me gratë dhe burrat të cilëve ju shkelen të drejtat në bazë të etnicitetit, qëndrimit shoqëror, racës dhe preferencave seksuale. Festivali paraqiti krijime origjinale artistike të krijuara nga gratë nga Kosova, rajoni dhe mbarë bota, me 8 shfaqje teatrore, 1 shfaqje e cirkut, 1 shfaqje e vallëzimit, 9 filma artistik, 1 film dokumentar, 1 performancë e rrugës, 6 koncerte muzikore, 3 ekspozita, 5 panele dikutimi, 2 konferenca, 1 promovim, 1 mbrëmje artistike, 1 forum, 1 inaugurim, 6 punëtori, 3 ndeja.

Lexo më shumë

Të gjitha këto ngjarje të fuqishme dhe frymëzuese u zhvilluan në më shumë se 15 lokacione dhe 3 qytete të Kosovës, në Prishtinë, Ferizaj dhe Mitrovicë të Veriut: Teatri Oda, Teatri Dodona, Biblioteka Kombëtare, Klubi “M”, Fakulteti i Arteve, “Hamam Jazz’ Bar, Sheshi i qytetit, Kino “Armata”, Muzeu u Kosovës, EUICC, Qendra kulturore “Aquarius” / Mitrovicë e Veriut.

 

Gjatë këtyre gjashtë ditëve festivalin e përshkuan mbi 120 artiste/artistë dhe aktiviste/aktivistë (gra dhe burra) nga Kosova, Shqipëria, Italia, Franca, Holanda, Islanda, Gjermania, Rumania, Maqedonia Veriore, Serbia, Suedia, SHBA, të cilët u përfshinë përmes aktiviteteve dhe projekteve të tyre. Si çdo vit, reth 30 vullnetarë/e ishin pjesë e organizimit të festivalit.

From Our last edition

Femart

Through the Years

Have a look!
Femart Festival 7th Edition

Freedom vs Shame Program

Have a look!

Latest News

Rtv 21 femart 8Media
November 8, 2020

Festivali i parë në Prishtinë që sivjet do të mbahet me publik

RTV 21 Për herë të tetë, Qendra për Art dhe Komunitet – Artpolis organizon FemArt – Festivalin Ndërkombëtar për Artiste dhe Aktiviste, në Prishtinë, Kosovë nga data 15 – 20 Tetor, 2020 (6 ditë)…
Broshurë
November 8, 2020

KAMPI I ARTISTEVE DHE AKTIVISTEVE Ndikimi Artistik dhe Holistik nga Pandemia e Shkatuar nga Covid – 19

BroshurëShkarko

Program

Premiera e performancës "Trojanet"-

Premiera e performancës "Trojanet"-SHBA/KS, një bashkëpunim ndërmjet teatrit eksperimental La Mama nga New Yorku dhe Qendres Artpolis. Ekrijuar nga Andrei Serban, Elizabeth, Swados, and Ellen Stewart’s Great Jones Repertory Company in 1974. Trupa e artistëve/eve: Maud Dinand, George Drance, Kim Ima, Onni Johnson, Bill Ruyle, Sara Galassini. Actors: Aurita Agushi, Anisa Ismaili, Branislav Stanković, Daniela Markaj, Donika Ahmeti, Edlir Gashi, Fisnik Sykaj, Fjolla Hana, Ilire Vinca, Jelena Orlović, Kushtrim Qerimi, Marija Velić, Mikel Markaj, Mina Nikolić, Qëndresa Kajtazi, Rajmonda Ahmetaj, Skender Podvorica, Stefan Đordević, Stefan Stojanović dhe Tamara Trajković. Muzika: Skender Kapllani & Mërgim Kapllani

Muzikë

"Trojanet"-SHBA/KS, një bashkëpunim ndërmjet teatrit eksperimental La Mama nga New Yorku dhe Qendres Artpolis. Ekrijuar nga Andrei Serban, Elizabeth, Swados, and Ellen Stewart’s Great Jones Repertory Company in 1974. Trupa e artistëve/eve: Maud Dinand, George Drance, Kim Ima, Onni Johnson, Bill Ruyle, Sara Galassini. Actors: Aurita Agushi, Anisa Ismaili, Branislav Stanković, Daniela Markaj, Donika Ahmeti, Edlir Gashi, Fisnik Sykaj, Fjolla Hana, Ilire Vinca, Jelena Orlović, Kushtrim Qerimi, Marija Velić, Mikel Markaj, Mina Nikolić, Qëndresa Kajtazi, Rajmonda Ahmetaj, Skender Podvorica, Stefan Đordević, Stefan Stojanović dhe Tamara Trajković. Muzika: Skender Kapllani & Mërgim Kapllani

Punëtoria “ Teatri në krijim dhe Hyrje në teknikat e zërit dhe lëvizjeve”

Realizuar nga Bill Ruyle, Kim Ima, Sara Galassin, George Drance dhe Onni Johnson /SHBA

"Masala and Bhangra”,

Shfaqje baleti / Shba

Shfaqje baleti - "Shtëpia e saj prej letre" SHBA/KS

Koreografe/Balerinë: Christina Coleman, Arkitekt: Skender Shkodra, Filmi: May Lee Hollis

“Vajza me ndjenjën e mrekullueshme”-

Mbrëmje artistike dedikuar Elizabeth Swados

Koncert - "Kings & Queens"

Panelistet: Adriana Zaharijević, Luljeta Demolli, Tringa Kasemi, Gresa Hasa, Liri Kuçi, Krenare Loxhaj, Blerta Avdili, Adelina Berisha, Moderatore: Donjeta Morina
Sparky in the Clouds - UK/FR, Muzicientët: Miranda Perkins, Bryony Eleanor Perkins, Mathias Castagne, Richard Cleret

Mbrëmja e filmave Feminist "Home"

Regjisore: More Raça, “Zoti i shpisë” – Regjisore: Danielle Bremer, "Pa tru është qielli" - Regjisore: Odeta Stabenow, "Prerja" - Regjisore: Eva Sigurdardottir, "Zhytu" - Regjisore: Marianne Amelinckx Labrador, "Shpëtimi" - Regjisore: Thora Hilmarsdottir, "Globalizimi i bukurisë" – Regjisore: Sonja Keßler, "Çmimi" - Regjisore: Lidija Mojsovska

Punëtori “Qasja kreative - Riciklimi i letrave

Trajnere: Njomza Luci

Konferenca – “Pjesëmarrja e të rinjëve në proceset vendimmarrëse",

Me panelistet: Erza Kurti, Lavdi Zymberi, Visare Mujko-Nimani, Qëndresa Ibrahimi, Liridona Osmanaj, moderatore: Rreze Abdullahu

Forum Teatri - "Stigma

Regjisor: Lulzim Bucolli Aktor/e: Anisa Ismajli, Kushtrim Qerimi, Qëndresa Kajtazi & Gani Rrahmani

Film document - "Mendoj për ty"

Ndejë - Dj Lilac. Dita 3 Punëtoria

Ndejë

-

Punëtoria - "Daullet si mjet rezistence"

Trajnere: Selena Simić – SRB

Panel Diskutimi

Panel Diskutimi -"Modelet e feminizmit" dhe shfaqja e filmit

Performansë artistike në rrugë

"Mos hesht" Aktoret: Daniela Markaj, Diana Markaj, Vesa Prapashtica, Genta Ramadani, Halime Bici, Xheraldina Krasniqi

Performanca

Performancë eksperimentale - "Pa ngjyrë", Mentore: Agnes Nokshiqi dhe studentët/et e artit konceptual: Ardhmerie Bregovina, Dea Zogiani, Zgjim Zyba, Nore Potera, Nora Murseli, Drilon Haxhijaj, Butrint Berami & Erza Kryeziu

Performancë teatrore

Performancë teatrore - "Natën, Ma" Teatri i Metropolit nga Shqipëria, Autore: Marsha Norman, Regjisore: Ema Andrea, Aktoret: Ilire Vinca & Egla Ceno Muzika: Bojken Lako, Muzicientët: Endi Aaron Çekani & Rei Kondakçiu

Ndejë

DJ by May-linda Kosumovic dhe Alketa Syla

Punëtori

Punëtoria - "Dhuna kundër grave", Trajnere: Lepa Mlađenović

Panel Diskutimi

Panel Diskutimi "Sfida dhe Ëndrra në tejkalimin e kuzimeve ", Panelistet: Fazile Bungu, Marigona Përvetica, Hiljmnijeta Apuk, Moderatore: Elvana Shala

Promovim i web platformës

"Virtual Museum of Women Activists", Panelists: Igballe Rogova, Lepa Mlađenović, Safete Rogova, Fjolla Vukshinaj, More Raça, Gresa Hasa, Manushaqe Nura, Tatjana Nikolic, Moderatore: Zana Hoxha

Ekspozitë pikturash dhe vizatimesh

“Gratë”, artiste: Stefana Stojilković, Ana Ignjević, Jovana Milovanović

Performancë teatrore

Performancë teatrore "Kali i bardhë" - Dramaturge: Smaranda Nicolau Regjisore & Producente: Ioana Paun Performuese: Ilinca Manolache Muzika: Diana Miron, Hetime: Laura Stefanut

Ekspozitë & Koncert

Njomza Kastrati- Piano, Gentiana Ahmeti – Flaute, Kaltrina Miftari – Soprano, Ekspozita - Laureta Vinca

Performancë teatrore

Panel Diskutimi - "Gratë feministë në Kosovë", Panelistet: Miljana Dunđerin, Dunja Nikolić, Ivana Vanovac
Performancë teatrore – “Trojanet”, SHBA/KS, një bashkëpunim ndërmjet teatrit eksperimental La Mama nga New Yorku dhe Qendres Artpolis. Ekrijuar nga Andrei Serban, Elizabeth, Swados, and Ellen Stewart’s Great Jones Repertory Company in 1974. Trupa e artistëve/eve: Maud Dinand, George Drance, Kim Ima, Onni Johnson, Bill Ruyle, Sara Galassini. Actors: Aurita Agushi, Anisa Ismaili, Branislav Stanković, Daniela Markaj, Donika Ahmeti, Edlir Gashi, Fisnik Sykaj, Fjolla Hana, Ilire Vinca, Jelena Orlović, Kushtrim Qerimi, Marija Velić, Mikel Markaj, Mina Nikolić, Qëndresa Kajtazi, Rajmonda Ahmetaj, Skender Podvorica, Stefan Đordević, Stefan Stojanović dhe Tamara Trajković. Muzika: Skender Kapllani & Mërgim Kapllani

Panel Diskutimi

Panel Diskutimi - "Gratë feministë në Kosovë", Panelistet: Miljana Dunđerin, Dunja Nikolić, Ivana Vanovac

Panel Diskutimi

Panel Diskutimi - "Gratë feministë në Kosovë", Panelistet: Miljana Dunđerin, Dunja Nikolić, Ivana Vanovac

Punëtori

Punëtoria "Të menduarit përmes dizajnit”, trajneret: Abetare Gojani dhe Erëza Gjikolli

Konferenca

"Drejtësia për gratë e vrara si pasojë e dhunës në familje", Panelistet: Atifete Jahjaga, Annette M. Fath-Lihic, Igballe Rogova, Flora Macula, Hilmi Jashari, Sevdije Morina, Vjosa Osmani, Valdete Idrizi, Arbërie Nagavci, Moderatore: Ariana Qosaj – Mustafa

Koncert

Band "Comme II Faut, Performers: Lea Jevtić – Vokal &Guitar, Marina Bašić - Vocals, Katarina Dulović – Çello

Performanca

“Impuls”, Regjisore: Lea Jevtic, Aktoret: Gala Šalipur & Danica Stanković

Ekspozita

"Arti Kolektiv Feminist", Ilina Arsova Visual, Fjolla Ferati, Albulena Jashari, Shqipe Mehmeti, Florentina Pllana, Rozafa Shpuza, Fjolla Bislimi, Shpatina Fejzullahu, Anida Basha & Arbian Kahrimab, Anita Ramshaj, Šehida Miftari, Ardiana Shala -Prishtina, Vlora Kosumi , Milica, Milović Kinolli, Curators: Majlinda Shefkiu & Stefana Stojilković

Performancë cirku

“Frau Vladusch” - Trapez/Tanz/Theater, Autore: Jana Korb; Regjisore: Erica Ruhl; Performanca: Jana Korb; Muzika: Ulas Aktas & Stefan la Roche

Performancë cirku

“Frau Vladusch” - Trapez/Tanz/Theater, Autore: Jana Korb; Regjisore: Erica Ruhl; Performanca: Jana Korb; Muzika: Ulas Aktas & Stefan la Roche

Performancë cirku

“Frau Vladusch” - Trapez/Tanz/Theater, Autore: Jana Korb; Regjisore: Erica Ruhl; Performanca: Jana Korb; Muzika: Ulas Aktas & Stefan la Roche

Punëtori

"Kush pretendon të jesh?, kush je me të vërtetë?”, Trajnere: Elvira Haxhiaga

Panel Diskutimi

-"Të rinjtë për paqe dhe akvizëm", Panelist/e: Nita Zogiani, Vladimir Filić, Hanumshahe Dalipi, Stina Magnuson Buur; Moderatore: Yllka Soba

Koncert

Mysafirë special - "Akua Naru & Band" - USA/DE, Bendi: Christain Nink, Alexander Roenz, Julian Ritter, Haile Jno –Baptiste, Dany Lavital

Inaugurimi i Muralit "FemArt - We RUN THE SHOW

Studentet e Facultetit të Artit: Aurela Hajdini, Rrezarta Berbatovci, Olta Qeska, Arrita Katona, Drenusha Dalipi, Puhizë Mjeku, Renea Begolli, Albana Bislimi, Luiza Thaqi Mentore: Rudina Xhaferi

Performancë teatrore

“Vajza” – Wales-UK/KS, Autore: Jillian Greenhalgh, Me: Meli Qena, Valdete Idrizi, Aurita Agushi, Genta Ramadani, Mina Nikolić, Shqipe Gashi, Renata Duda, Qendresa Loki

Donors & Partners