Skip to main content
Blog
July 20, 2023

NJË NGJARJE PËR KOSOVËN, FESTIVALI FEMART DHE FEMINIZMI PËR TË “KALLUR TUTËN”

Nga Johanna Mertinz Më 15-21 Maj, 2023 në Prishtinë dhe Mitrovicë, Republika e Kosovës ka zënë vend edicioni i 11-të i festivalit të parë feminist në Ballkanin Perëndimor – “FemArt…
Blog
June 8, 2023

REFLEKSIONE

“FemArt 11: Ndezja e Zjarrit të Guximit dhe Fuqizimit - Një festim frymëzues i feminizmit dhe artit, që sfidon kufijtë dhe bashkon komunitetet, duke lënë një gjurmë të patjetërsueshme në…
Blog
June 8, 2023

KALLE TUTËN / Hapja e edicionit të 11-të të Festivalit FemArt

Nga Ivana Biliq Nëse kosovarët nuk janë të lirë të shkojnë në botë, mirë, FemArt ua ka sjellë gjithë botën në një festival teatror njëjavor. Më shumë se 150 artistë…
Blog
June 6, 2023

RROTAT E KARROCËS DREJTUESE TË JETËS

Nga Mimozë Musliu Lindim e rritemi pa e ditur se çka mund të na ofrojë jeta. Çdo sfidë e jetës sa është e vështirë është edhe e bukur, sepse ato…
Blog
May 31, 2023

VAJZAT DO TË JENË VAJZA

Nga Ivana Bilić Në blogun e ditës së katërt, po ju sjell disa përceptime interesante nga ekspozita “Statusi” e Mimoza Sahitit, kuruar nga Albert Heta në Klubin e Boksit të…
Blog
May 31, 2023

GRUAJA MBËSHTET E BESON NË GRUA

Nga Mimozë Musliu Performim, ndryshe nga përformimi të cilin jemi mësuar zakonisht t’i shohim për përformancat teatrore, një përforcim jashtë skenës e cila është empresionuse, e magjishme e që të…
Blog
May 31, 2023

VETËDIJËSIM E MOTIVIM PËR VAJZA DHE GRA ME “KALLË TUTËN”, ME LARGU FRIKËN, ME JETU LIRINË

Nga Mimozë  Musliu Festivali Ndërkombëtar i Artisteve dhe Aktivisteve, tashmë tradicional në Kosovë, FemArt, në edicionin e tij të 11-të me moton “Kalle Tutën” për shtatë ditë radhazi e solli…
Blog
May 31, 2023

A I KEMI KALLË TUTAT TONA?

NJERIU I TEPËRT– NJË RE ASGJËJE Blog nga Ivana Bilić Mbërrijmë në Teatrin Oda, i vendosur rrëzë Pallatit të Rinisë dhe Sporteve. Shumë njerëz presin përpara. Kjo është e çuditshme.…
Blog
May 31, 2023

FESTIVALI FEMART NË MITROVICË

Nga Ivana Biliq Të mërkurën, më 17 maj 2023, u hap festivali FemArt në Mitrovicë, në veri të Kosovës. Dita e hapjes solli një projeksion të filmit Biba May, krijuar…
Blog
May 31, 2023

NJË GRUA, TË GJITHA GRATË, E GJITHË SHOQËRIA

Nga Romain Taunais dhe Ivana Bilić Në ditën e pestë të Festivalit FemArt në Prishtinë, patëm rastin të shohim dy shfaqje teatrore, një nga Kosova dhe një nga Polonia. Ne…
Blog
May 31, 2023

NJË DITË PLOTË ME TREGIME

Nga Ivana Bilić dhe Romain Taunais “Ka me kalu” dhe “Vera Andrron detin” – dy filma të cilët edhe nëse janë vendosur në kontekste të ndryshme dhe tregojnë histori të…
Blog
May 30, 2023

“GRATË E SOTIT, GRATË E DJESHME, BETEJA ENDE VAZHDON!”

Nga Ivana Bilić dhe Romain Taunais Dita e tretë e festivalit FemArt në Prishtinë solli një performancë intriguese nga Franca e frymëzuar nga Olympe de Gouges, revolucionare franceze dhe autore…
Blog
May 23, 2023

STORJE RRETH CENSURËS, FEMICIDIT DHE LUFTIMIT ME DEMONET

Nga Ivana Biliq Dita e dytë e festivalit radhiti tre shfaqje të pabesueshme që trajtuan çështjet djegëse të jetës sonë të përditshme. Historia e të qenit grua, artiste në Liban,…
Blog
July 21, 2022

EMOCIONE GODITËSE NË DITËN E 10-të TË FESTIVALIT FEMART

Nga Ivana Bilić Dita e 10-të e Festivalit FemArt, 23 qershor 2022, u përmbyll me emocione goditëse të kundërta në formën e saj më të pastër. Dy shfaqje, me dy…
Blog
July 21, 2022

UNË NUK JAM TEPIH – NUK DO T’I LË NJERËZIT TË ECIN MBI MUA

Nga Ivana Bilić Nëna ime ka vdekur. “Nëna ime vdiq sot. Ose ndoshta dje, nuk e di.” Kështu e nis Albert Camus romanin e tij “I huaji”. Një jehonë të…
Blog
July 21, 2022

TRUPI IM ËSHTË TOKA E VETME QË ZOTËROJ

Nga Ivana Bilić Trupi im është një tempull, një kishë, një xhami, një sinagogë. Një top akulli. Pikon. Ngadalë. Pikon. Pikon. Pikon. Kërcimtarja shtrihet. Duke pritur pikat e ujit me…
Blog
July 12, 2022

“QYTETET NATËN”, NJË ECJE PËR TË MPOSHTUR FRIKËN

Nga Ivana Bilić dhe Alba Ajdarevikj A është vërtet aq e rrezikshme të ecësh vetëm natën? Çfarë e krijon perceptimin e rrezikut? A është frika e rrënjosur në trupin tonë…
Blog
July 5, 2022

FUQIA E ARTIT NË NDRYSHIMIN E JETËVE DHE FILLIMIN E REVOLUCIONEVE

Nga Ivana Bilić MILLOSHEVIQ NË ISHULLIN E ËNDRRAVE ​​Dijana Millosheviq, regjisorja nga Serbia solli diçka të re për publikun në Gushtericë të Graçanicës. Performanca “Njëzet e pesë gota verë” përfaqësojnë…
Blog
July 1, 2022

BURRNESHAT – ZGJEDHJE PËR TË JETUAR APO KONSTRUKT SHOQËROR

Nga Ivana Bilić Publiku hyri në Teatrin Oda dhe aktorët tashmë ishin aty, duke i mirëpritur. Shfaqja filloi menjëherë. Çfarë fshihet pas asaj që duket si drag? Çfarë fshihet në…
Blog
June 28, 2022

KOSOVA, TOKA E SHPIRTRAVE TË TRAZUAR – EDHE NJËZET VJET MË PAS

Nga Alba Ajdarevikj Një nga gjërat e para që dikush mendon kur përmendet toka e Kosovës është lufta brutale që ndodhi në vitet e 90-ta. Frika, zemërimi, lotët, guximi, pikëllimi,…
Blog
June 23, 2022

Gratë: Trupat, Shpirtërorja dhe Përkushtimi

Nga Ivana Bilić “Të gjitha gratë duhet të rriten në një mënyrë që të vlerësojnë dhe respektojnë veten” Dita e katërt e FemArt 10 filloi në Graçanicë, ku Nevenka Rikalo…
Blog
June 19, 2022

TOKA DHE NJË HISTORI NJERËZORE

Nga Ivana Bilić Dita e tretë e FemArt 10 na solli dy aktivitete të ndryshme, të lidhura në elementet e tyre tokësore. Që të dy aktivitetet shërbyen për reflektim mbi…
Blog
June 17, 2022

ARTI I ARGËTIMIT DHE KËNAQËSIA E TË JETUARIT

Nga Ivana Bilić Koncerti i Christine Salem – Nata e Dytë e FemArt 10 Christine Salem, nga Shën Denisi, Ishujt Reunion, iu bashkua për herë të dytë Festivalit FemArt, si…
Blog
June 16, 2022

Postimet e Blogjeve për Festivalin FEMART // 14.06.2022. Ceremonia e Hapjes

Unë jam grua! Më shikoni! Më dëgjoni! Më shihni! Nga Ivana Bilic Shfaqja premierë “Toka e shpirtrave të trazuar” hapi edicionin e 10-të të Festivalit FemArt. Çfarë sinergjie me mori…