Skip to main content

FEMART EDICIONI KATËRT

FESTIVALI NDËRKOMBËTAR I ARTISTEVE DHE AKTIVISTEVE

Edicioni i katërt i festivalit FemArt i cili u mbajt në datat 25 deri 30 maj, në Prishtinë, ofroi një javë të tërë me aktivitete të cilat u mbajtën në: Teatri Oda, Fakulteti i Arteve, Biblioteka Kombëtare dhe Teatri Kombëtar i Kosovës. Programi i festivalit përfshinte tema të ndryshme, si: dhuna ndaj grave, dhuna seksuale gjatë luftës, të drejtat e njeriut, paqja dhe drejtësia tranzicionale në Ballkan, fuqizimi i grave, të drejtat LGBTQI, të drejtat e shëndetit seksual dhe riprodhues, aktivizmi me fokus të veçantë tek të rinjtë, shkëmbimi i përvojave të suksesshme në rajon dhe në botë.

Lexo më shumë

Programi i festivalit përfshinte tema të ndryshme, si: dhuna ndaj grave, dhuna seksuale gjatë luftës, të drejtat e njeriut, paqja dhe drejtësia tranzicionale në Ballkan, fuqizimi i grave, të drejtat LGBTQI, të drejtat e shëndetit seksual dhe riprodhues, aktivizmi me fokus të veçantë tek të rinjtë, shkëmbimi i përvojave të suksesshme në rajon dhe në botë.E gjithë puna e paraqitur adresoi çështje që kanë të bëjnë me mirëqenien sociale dhe të drejtat e njeriut. Gjatë gjashtë ditëve që zgjati festivali, i gjithë programi ishte i qasshëm për të gjithë grupet e komunitetit dhe ishte falas për të gjithë publikun.Gjatë gjashtë ditëve të festivalit, mbi 100 artistë/e dhe aktivistë/e (gra dhe burra) nga vende të ndryshme ishin të përfshirë përmes aktiviteteve dhe projekteve të tyre, e poashtu edhe vullneratët/et që ishin pjesë e komuniteteve që jetojnë në Kosovë.

From Our last edition

Femart

Through the Years

Have a look!
Femart Festival 7th Edition

Freedom vs Shame Program

Have a look!

Latest News

Blog
July 20, 2023

NJË NGJARJE PËR KOSOVËN, FESTIVALI FEMART DHE FEMINIZMI PËR TË “KALLUR TUTËN”

Nga Johanna Mertinz Më 15-21 Maj, 2023 në Prishtinë dhe Mitrovicë, Republika e Kosovës ka zënë vend edicioni i 11-të i festivalit të parë feminist në Ballkanin Perëndimor – “FemArt…
Blog
June 8, 2023

REFLEKSIONE

“FemArt 11: Ndezja e Zjarrit të Guximit dhe Fuqizimit - Një festim frymëzues i feminizmit dhe artit, që sfidon kufijtë dhe bashkon komunitetet, duke lënë një gjurmë të patjetërsueshme në…
Blog
June 8, 2023

KALLE TUTËN / Hapja e edicionit të 11-të të Festivalit FemArt

Nga Ivana Biliq Nëse kosovarët nuk janë të lirë të shkojnë në botë, mirë, FemArt ua ka sjellë gjithë botën në një festival teatror njëjavor. Më shumë se 150 artistë…

Programi

Hapja e festivalit

Hapja e festivalit me një humor të lehtë dhe qasje ironike ndaj pozitës së gruas në shoqërinë kosovare

Prezantimi i filmit “Bota”

Premierë, regjisore Iris Elezit/ Prishtinë

Ekspozitë dhe performancë “Revolta kundër Dhunës”,

Artistja Fitore Berisha / Islandë, e përcjellur me performancë me Agnes Nokshiqi dhe Tristan Halili

Koktej rasti dhe muzikë

Me Hana Zeqaj

Master klasë “Diversiteti kulturor nga perspektiva e gruas”

Dhe kontributi i grave në kulturë, nga Briggitte Kaquet nga Belgjika

Panel diskutimi “ Regjia dhe Mizogjinia”,

Me panelistet: Blerta Zeqiri, Kaltrina Krasniqi, Lendita Zeqiraj, More Raça, Arlinda Morina dhe moderatore Zana Hoxha

Prezantimi i filmit dokumentar “Motrat Qiriazi”

“Modelet e feminizmit”, me panelistet: Lepa Mlađenović nga Serbia dhe Igballe Rugova nga Kosova dhe moderatoren: Ariana Qosaj Mustafa

Performancë teatrore: “Copë Copë”

Dramaturge: Blerta Zeqiraj; Regjisore: Zana Hoxha; Aktoret dhe aktivistet: Melihate Qena, Dardana Mehmeti, Donikë Ahmeti, Arta Gashi, Albina Kelmendi dhe Bashkime Sulejmani

Përballje poezish “Poezia ime Slam”

“Poezia ime Slam” nga Flutura Balaj; Koreografe: Fjolla Hana dhe Muzika: Lora Ajvazi. Koncert nga PMS- Premenstrual Syndrome nga Shqipëria

Koncert

Koncert nga PMS- Premenstrual Syndrome nga Shqipëria

Master klasë Class “Arti i Grave në Lindjen e Mesme”

Me Lina Attel nga Jordani

Panel diskutimi “Trupi im Zgjedhja ime”

Me panelistet: Vjollca Krasniqi, Visare Mujko-Nimani, Nita Luci dhe Leonidë Molliqaj; Moderatore: Mrika Aliu

Pop In Talk

Me Venera Mustafa

Shfaqje teatrore: “Ngjyrat e Gushtit”

Nga autorja Paloma Perero; Regjia: Ilire Vinca; Aktoret: Vjosa Maloku dhe Semira Laifi; Produksion i Fakultetit të Arteve dhe teatrit Oda

Prezantimi i filmave të shkurtë

Fakulteti i Arteve në Prishtinë/dega-Regjia e filmit: “Kandër” nga Trendelina Halili, “Mona” nga Lorena Sopi, “Atilla” nga Dina Morina, and “Humbur në Shpresë” nga Jehona Berisha

Prezantimi i filmave të shkurtë

“Ditëlindja” nga Daniela Lucato, “Gjermania dhe Dhëmbët e Pjekurisë” nga Sydni Lazarus, Kanadë

Prezantimi i filmave dokumentarë të huaj

“Murgesha” nga Aida Schlaepfer/ Irak dhe “Kujtimet e nje klubi striptiz” nga Silvana Lázaro Rosales, Meksikë

Punëtoria “Shërimi i Plagës Amnore dhe Ndërlidhja me Aktivizmin”,

Me Sandra Ljubinković nga Serbia

Panel diskutimi “Gratë dhe Prona”

Me panelistet: Luljeta Demolli, Sibel Halimi dhe Leonora Selmani; Moderatore: Teuta Hoxha

Tre ekspozita

Ekspozitë dhe performancë “Revolta kundër Dhunës”, artistja Fitore Berisha / Islandë, e përcjellur me performancë me Agnes Nokshiqi dhe Tristan Halili’; Ekspozita: “Kur të vdes unë, bëni çfarë të doni” nga Adela Jusič; Ekspozita: “Babi pse brengosesh” nga Zymryte Hoxha

Koncert Duo

Me Rina Kaçinari, violinçello dhe vokal, dhe Jörg Mikula, baterist dhe vokal

Punëtoria: "Ri/shikimi i Grave n'Dramë"

Me Doruntina Basha

Film dokumentar “Më thirr Barbara”

Regjia: Ana Jakimska, përcjellur me një ligjeratë nga OJQ “CEL” për transgjinorët

Shfaqja teatrore "Qielli i Heshtur"

Me regji të Armela Demaj dhe aktorë/e: Jonida Beqo, Sonila Kapidani, Nigela Ruka, Redian Mulla dhe Verjana Abazaj

Koncert “Larg Pa Lo Kor”

Christine Salem Harry Perigone, David Abrousse dhe Sebastien Martel / Ishuj Runion, Territor francez në Oqeanin Indian

Punëtoria: “Identifikimi dhe pasojave i ngacmimeve seksuale”

Me Dua Kadriu Dauti

Punëtoria: “Aktivizimi i vajzave të reja”

Me Jelena Memet dhe Andrijana Kocič

Panel diskutimi: “Burrat dhe Feminizmi”

Me panelistët: Agon Maliqi, Ilir Bajri, Artan Sadiku dhe Rron Gjinovci; Moderatore: Yllka Soba

Promovimi i librit: “Valsi i mesnatës”

Nga Ilire Zajmi-Rugova, me interpretim të Anisa Ismailit, Melihate Qena, Shpëtim Selmani, Fitore Broqi and Qëndresa Kajtazi

Shfaqje teatrore: "Rrëfimet Private".

Produksion i Studios Filmike të Shkupit në bashkëpunim me të Teatrit Kombëtar të Maqedonisë. Regji: Nina Nikolikj; Aktorë/e: Amernis Nokshiq Jovanovska, Nina Dean, Petre Arsovski, Oliver Mitkovski, Darja Rizova , Katina Ivanova, Blagoj Veselinov

Koncert

Muzikë me Egzona Ademi & Band

Koncert i DAM

Festivalit me Besa Llugiqi, soprano dhe Lirika Pula, piano

Donors & Partners