Skip to main content

Edicioni i 5-të i festivalit FemArt

E Patrembur

Edicioni i 5-të i festivalit FemArt u mbajt gjatë periudhës 25-31 Maj, 2017 (7 ditë) në Prishtinë dhe Mitrovicë të Veriut. Motoja e festivalit për këtë vit ishte I/E PATREMBUR, duke inkurajuar qëndrueshmëri dhe solidaritet me gratë dhe burrat të cilëve iu shkelen të drejtat në bazë të etnitetit, qëndrimit shoqëror, racës dhe preferencave seksuale. Programi i festivalit përfshinte, por jo i kufizuar, me temat: të drejtat e njeriut, të drejtat e shëndetit seksual dhe riprodhues, paqja dhe drejtësia tranzicionale, të drejtat LGBTQI, fuqizimi i grave dhe vajzave, shkëmbimi i përvojave të suksesshme në rajon dhe në botë, dhuna në baza gjinore e shumë të tjera. Festivali paraqiti krijime origjinale artistike të krijuara nga gratë nga Kosova, rajoni dhe mbarë bota duke shfaqur 5 shfaqje teatrore, 1 shfaqje e vallëzimit, 15 filma artistik, 2 filma dokumentar, 1 performancë e rrugës, 1 takim me poeten, 1 përballje poetike, 1 komedi Stand-Up, 7 koncerte muzikore, 1 Yoga dhe sesion meditues, 3 ekspozita, 1 instalacion artistik, 2 prezantime, 7 panele dikutimi, 1 Forum dhe 7 punëtori.

Lexo më shumë

Programi i festivalit përfshinte, por jo i kufizuar, me temat: të drejtat e njeriut, të drejtat e shëndetit seksual dhe riprodhues, paqja dhe drejtësia tranzicionale, të drejtat LGBTQI, fuqizimi i grave dhe vajzave, shkëmbimi i përvojave të suksesshme në rajon dhe në botë, dhuna në baza gjinore e shumë të tjera. Të gjitha këto ngjarje të fuqishme dhe frymëzuese u zhvilluan në më shumë se 12 lokacione dhe 2 qytete të Kosovës, në Prishtinë dhe Mitrovicë të Veriut: Teatri Oda, Teatri Dodona, EUICC, JCoders Academy, Monet Arts & Books Gallery, Bunkeri i Ulpianës,  Amfiteatri i Universitetit të Prishtinës, Parku Germia, Sheshi Nënë Tereza, Termokiss, EUICC – Mitrovica e Veriut, Qendra e Mësimeve në kuartin Rom – Mitrovica e Veriut dhe Prestige Caffe. Gjatë këtyre shtatë ditëve festivalin e përshkuan mbi 100 artiste/artistë dhe aktiviste/aktivistë (gra dhe burra) nga Kosova, Shqipëria, Italia, Franca, Rumania, Bullgaria, Belgjika, Maqedonia e Veriut, Serbia, Bosna e Hercegovina, Kroacia, Ukraina, SHBA, Izraeli, Anglia, Jordania,  të cilët u përfshinë përmes aktiviteteve dhe projekteve të tyre.   Si çdo vit rreth 20 vullnetarë/e nga gruper dhe komunitetet e ndryshme u bënë pjesë e festivalit të cilët me punën dhe përvojën e fituar ngritën kapacitetet e tyre për menaxhimin kulturor.

Programi

Stand-Up Comedy

Performuar nga Agnesa Qerimi/Kosovë

Theatre performance

Shfaqje teatrore “Plas” performuar nga Rreze Qerreti/Kosovë

Screening of a film

Shfaqja e filmit “Heshtje” me regji të: Ali Asgari dhe Farnoosh Samadi/Francë,Itali

Screening of a film

Shfaqja e filmit “Heshtje” me regji të: Ali Asgari dhe Farnoosh Samadi/Francë,Itali

Koncert

Punëtori

“Shëndeti Riprodhues dhe Seksual i Vajzave dhe Grave” nga Ana Rizescu nga Rumania/YouAct

“Meet the Poet”

“Takim me Poeten” me Qibrije Demiri – Frangu; Interpretuese të poezive: Melihate Qena dhe Anisa Ismaili, moderuar nga Naime Beqiraj

Presentim i Doku:Tech

“Arti si inspirim për teknologjinë” me Abetare Gojani dhe Leart Zogjani/Kosovo

Documentary Film

Film dokumentar dhe panel diskutimi për Ferdonije Qerkezi; me panelistet/ët: Ferdonije Qerkezi, Gazmend Bajri dhe Eli Krasniqi, moderuar nga Ardiana Shala

Theatre performance

“Zaret e Zotit”; Regjisore dhe aktore: Camilla Sandri dhe Samuel Nicola Fusca / Itali

Koncert

Koncert me bendin: “The Lovers”.

DIY: Workshop “Programming and Electronics”

Nga JCoders Academy

Panel discussion “Fantastic Feminist”

Vajzat që promovojnë paqen” – me panelistet: Jelena Memet, Jetbardha Selmani, Anita Dragosavac, Liridona Osmanaj, Minja Mardonovic, Fjolla Vukshinaj nga Kosova dhe Serbia; dhe moderuar nga Sara Saljic nga Bosnia and Hercegovina

Photography exhibition “Womanism”

Nga Ivana Dervishi nga Shqipëria

Ekspozitë premierë: “Detajet ekzistojnë, kujtimet, ndriçimi i kujtimeve, muzgu ekziston, papaver sominferum ekziston, njëjtësimi, vetmia ekziston dhe e ardhmja, e ardhmja?”

Nga artistja Sihana Shalaj dhe kuratore Njomza Dragusha

Classical concert – Triodesoprano

Nga Alberta Troni, Eremira Çitaku dhe Jeta Çitaku

Theatre Performance “She asked for it”

Production i PAN Theatre nga Serbia; Regjia: Ksenija Krnajski dhe aktoret: Branka Stojkovic, Olivera Viktorovic Duraskovic, Maja Mitic, Tijana Jankovic dhe Bojana Duraskovic

Koncert

Of Elsa Rraqi/Kosovo called “I AM light”.

Workshop on “Creative Writing”

By Ervina Halili and Shpetim Selmani.

Panel discussion, exhibition and a documentary film on LGBTQI Rights in the region “Story from the Balkans

“Tregimet nga Baallkani – Sfidat e komunitetit LGBTQI ne regjion” with panelistët/en: Bekim Asani–Maqedonia Veriore, Blert Morina – Kosova, Vasilika Laci – Shqipëri dhe Stefan Bogdanov – Bullgari, moderuar nga Zana Hoxha – Kosova/Artpolis

Shfaqja e filmit dokumentar

Shfaqja e filmit dokumentar “Transindia”, India

“Yoga, Love and Meditation”,

Shfaqja e filmit dokumentar “Transindia”, India
Me instruktoren e jogës Suada Pajaziti

Street performance

“E pa trembur” nga Camilla Sandri dhe Samuel Nicola Fusca

Shfaqja teatrore

“Burrnesha”, me regji të Valbona Xibri dhe aktoren Maryna Ivashchenko

Premiere Slam Poetry

Premierë “Nuk tutna ma” nga Adelina Tershani

Workshop “Forum Theatre as a tool for societal change”

Me Driada Matoshi dhe Lulzim Bucolli

Panel diskutimi: “Roli i Avokatit të popullit në avancimin e të drejtave të grave në Kosovë”

Me panelistë/e: Hilmi Jashari, Ariana Qosaj-Mustafa, Donjeta Kelmendi, nën moderimin e Adelina Berisha

Workshop “My body, my decision”

Nga Milica Dordevic; Mitrovicë e Veriut

Theatre Performance “Smells like Women”

Me koncept të Klementina Ramushi dhe me aktoret:Rita Thaqi, Margarita Ukaj, Elmedina Ramushi dhe Vjosa Fusha

Panel Diskutimi “Modelet e Feminizmit”

Nga Melanie Zoey Weinstein – Sh.B.A, “ Vëzhguesja” nga Noa Gusakov – Jerusalem, “Hux” nga Mageina Tov – Angli, “Nana e mirë” nga Sarah Clift – Angli, “Oh, ji i gëzuar” nga Susan Jacobson – Angli dhe “Duke humbur bregun nga sytë” nga Sara Moshman – Sh.B.A

Panel Diskutimi “Modelet e Feminizmit”

Me panelistet: Delina Fico dhe Shukrije Gashi, moderuar nga Valdete Idrizi

Exhibition “I am a countrywoman”

” Në Mitrovicë e Veriut, nga artistja Milana Bulatovic

Workshop “Gender Mainstreaming in culture and art”

Nga Mimoza Paçuku dhe Erblin Ajdini

Panel discussion “Women change makers in sport”

Me panelistet: Geta Beqa, Daulina Osmani, Vlona Maloku, Zërina Shatri dhe Shehrije Gërbeshi, moderuar nga Alisa Hasani

Theatrical performance

Nga Gypsy Wheels në regji të Kalin Angleov and aktor/e: Nataliya Tzekova dhe Martin Lubenov

Screening of both international and national movies: “The Evans Girl”

Nga Val Jashari – Amerikë, “Mëngë Këmishe” nga Suela Bako – Shqipëri, “Ana” nga Ajola Daja – Shqipëri, “Penjët” nga Donjeta Hyseni – Kosovë, “Një, dy monologje” nga Blerina Goce nga Shqipëria, “Evropa, sa afër, sa larg“ nga Gerta Kapllani – Shqipëri, “Lulja e ngjyrave të mia” nga Karen Vazquez Guadarrama – Belgjikë, “Seide” nga Elnura Osmonalieva – Krygyzstan/New York dhe “BellaDonna” nga Dubravka Turic nga Kroacia, të gjitha të selektuara nga regjisorja e njohur More Raça

Panel Discussion “Gender Policies in the University of Prishtina”

With panelists: Vjollca Krasniqi, Besa Shahini, Nita Luci and Jeta Berisha, moderated of Venera Cocaj

Koncert

Koncert i Vjollca Robelli Mripa

Workshop “Addressing Gender Based Violence”

Me Valdete Idrizi
Teatri Oda

Panel diskutimi

: “Çfarë sjellë marrëveshja e stabilizim asociimit për gratë në Kosovë” with panelistet: Anila Statovci – Demaj, Flora Macula, Jeta Krasniqi, Nora Latifi Jashari, Donika Emini, moderuaar nga Iliriana Banjska

Koncert

Koncert me mysafirën speciale - Farah Siraj, nga Jordania, me fokus në muzikën arabe në flamenko, me muzicientët: Agron Peni, Xhemil Gjini dhe Ertan Ilyaz

Prezantimi

Prezantimi i teatrit më të madh në botë “La Mama” nga Kim Ima dhe Maud Dinad/USA